Tisak Mic-grafika - Micgrafika

Micgrafika
Autor Danijel Pedi
Idi na sadržaj
TISAK MIC-GRAFIKA
TISAK MIC-GRAFIKA
TISAK MIC-GRAFIKA
OBRT MIC-GRAFIKA

Mic-grafika logotipRadna atmosfera u ureduPlastificiranje papiraSpiralni uvez

   Mic-grafika je bio mali obrt u mojem vlasništvu čije je poslovanje bilo usmjereno prema tisku malog formata, fotokopiranja u boji, uslugama uveza i plastifikacije papirnog materijala, uslugama grafičkog dizajna, grafičke pripreme za tisak i uslugama primjenjenog dizajna.
   U usluge tiska su spadali proizvodi poput ispisa i izrade tiskanog papirnog i plastificiranog materijala kao što su posjetnice, memorandumi, blokovi, zahvalnice i diplome, etikete, leci, prospekti, cjenici, naljepnice, kalendari, knjižice, dokumenti, uvećane fotografije i drugi tiskani materijali na papir do formata A4.
U proizvodnji tiskanog materijala su se kombinirali poslovi ispisa na papir, rezanja papira, plastificiranja papira, spiralnog uveza, uveza ljepljenjem i drugih tehnika dorade koje sam bio u mogućnosti odraditi sa opremom kojom sam raspolagao.
   Uz usluge tiska, radio sam i usluge pripreme za tisak u grafičkom programu za klijente koji su prepoznali moje dizajnerske sposobnosti ali su željeli tiskati sadržaj u većim tiskarama i na boljim tiskarskim strojevima koje ja nisam posjedovao.
Najčešće se tu radilo o pripremi za tisak većih postera, plakata, naljepnica i drugog tiskanog materijala većeg formata ili je trebalo zadovoljiti potrebe korisnika da materijal može izdržati vanjske atmosferske uvjete.
Moja oprema, poput ink-jet ili laserskog printera, nije mogla konkurirati većim i znatno skupljim tiskarskim strojevima koje su druge tiskare posjedovale.
U tisku sam popunjavao prazninu na tržištu gdje se velikim tiskarama nije isplatilo poslovati.
   Radio sam i dizajnerske poslove u grafičkom programu (Corel grafički paket) u kojem sam radio grafičku obradu za tisak ili za digitalnu primjenu poput internet stranica ili digitalnih kataloga, izrade logotipova, obrade fotografija i svega ostalog gdje sam mogao primijeniti svoje kreativne sposobnosti.
   S radom u grafičkom programu te s pripremom tiska sam ozbiljnije počeo 2002. godine kada sam radio dva mjeseca u jednoj tiskari. Tu sam stekao osnovno znanje koje mi je pomoglo u kasnijem razdoblju. Na kraju sam morao napustiti rad u toj tiskari jer mi poslodavac nije davao plaću i nije me prijavljivao u radni odnos.

   Odlučio sam samostalno, bez početnog kapitala, započeti posao i napraviti korak naprijed, umjesto da budem na zavodu za zapošljavanje ili da radim neke nesigurne povremene sezonske poslove. U to vrijeme je bilo puno nezaposlenih u Hrvatskoj. Napisao sam preko stotinu zamolbi za neki stalni posao ali bez uspjeha.
   Počeci su bili skromni. Počeo sam samo sa osobnim računalom, ink-jet printerom, skenerom, malim nožem za rezanje papira, plastifikatorom i strojem za plastični spiralni uvez. Obitelj mi je pomogla u nabavi tih alata.
  Printer sam punio bojom u bočicama koju sam posebno naručivao za moj model printera. Inače mi se to sve nikako ne bi isplatilo pošto su spremnici za ink-jet printere često skuplji od samih printera. Uz originalne spremnike boje, cijena ispisa po stranici papira bi bila previsoka za bilo kakav posao. Ovako, uz punjenje spremnika bojom iz bočice, cijena ispisa po stranici papira je bila nekoliko desetaka puta niža. Svaki se spremnik mogao opetovano napuniti nekoliko desetaka puta.
Iako je na taj način i kvaliteta ispisa bila nešto lošija nego sa originalnim spremnicima boje.

   Nakon nekoliko mjeseci rada sam uspio dobiti manja ali dobrodošla sredstva za samozapošljavanje.
Nabavio sam laserski printer u boji formata A4, digitalni fotoaparat, bolji nož za rezanje papira, te sam opremio ured materijalom koji mi je bio nužan za dovršenje narudžbi.
  Ubrzo sam zaposlio djelatnicu koja mi je bila potrebna za marketing i za pomoć u doradi tiskanog materijala. Kod većih poslova mi je bila dobro došla pomoć članova obitelji koji su mi rado pomogli u nezahtjevnim doradnim poslovima kao što je lijepljenje ili uvezivanje papira.

   Sjedište obrta je bilo u obiteljskoj kući, u sobi prilagođenoj za tu namjenu.
Obrt je poslovao od ožujka 2003. pa do listopada 2005. godine, kada sam morao zatvoriti posao zbog odlaska u invalidsku mirovinu.

   Usprkos izazovima, iskustvo koje sam stekao mi je pomoglo da mi rad sa grafikom postane radna terapija. Pomalo sam nastavio sa grafičkim izražavanjem jer kreativne sposobnosti nisu nestale. Spreman sam da i dalje nastavim učiti i razvijati se na tom području vođen ljubavlju prema umjetnosti. To je nerazdvojni dio moje osobnosti.
PRIMJERI TISKANOG MATERIJALA

© Copyright 2020-2023 Micgrafika - sva prava pridržana
O stranici
Stranica je napravljena s ciljem izlaganja osobnih grafičkih, fotografskih i umjetničkih ostvarenja, predstavljanju zavičaja te drugih autorovih aktivnosti i interesa.
Autor Danijel Pedi
Slijedite me:
Povratak na sadržaj